مجری طرح پایش لحظهای زنجیره تأمین و توزیع فرآوردههای نفتی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از عملیاتی شدن طرح پایش لحظهای تا پایان ۱۴۰۴ خبر داد.
۰
۰
به گزارش نفت آرا،از وزارت نفت، پویا معارفی روز یکشنبه با بیان اینکه طرح پایش لحظهای زنجیره تأمین و توزیع فرآورده از یک ماده قانونی در برنامه پنجساله هفتم توسعه و پیشرفت جمهوری اسلامی ایران آغاز شده است، اظهار کرد: بر اساس بند «پ» ماده ۴۴، وزارت نفت موظف به نصب سیستمهای میترینگ جرمی و ایجاد سامانه مدیریت هوشمند انرژی در زنجیره تولید، انتقال و توزیع نفت خام، گاز و فرآوردههای نفتی و پتروشیمی کشور شده است.
وی با اشاره به طرح پایش لحظهای زنجیره تأمین و توزیع فرآورده، افزود: این طرح با هدف پایش دقیق فرآوردههای نفتی در تمامی مراحل تولید، انتقال و توزیع در سطح چهار شرکت اصلی وزارت نفت اجرا میشود و انتظار میرود تا پایان سال ۱۴۰۴ بخشی از آن عملیاتی شود.
مجری طرح پایش لحظهای زنجیره تأمین و توزیع فرآوردههای نفتی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ادامه داد: این اقدام شامل مجموعهای گسترده از سیستمهای میترینگ از مرحله تحویل نفت خام به پالایشگاهها تا توزیع سوخت به جایگاههای مصرف است، همچنین موضوع حفاظت خطوط لوله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در این طرح دیده و برنامهریزی شده است که مجموعه ۱۴ هزار کیلومتر خط مواصلاتی شرکت، به سیستمهای نشتیاب اتوماتیک و هوشمند مجهز شوند.
معارفی با بیان اینکه سامانههای جدید شامل فیبر نوری دفنی در کریدورهای ۹۵۰۰ کیلومتری خطوط نفتی خواهد بود که به کاهش خطر قاچاق و حفاظت فیزیکی خطوط کمک میکند، بیان کرد: ۱۸ بسته کاری در این طرح تعریف شده که تحت چهار پروژه اصلی قرار گرفتهاند. پس از بررسی سوابق شرکتهای فعال در این حوزه، در نهایت تفاهمنامهای میان شرکتهای مپنا، ایرانسل و شرکت طراحی و ساختمان نفت (ODCC) بهعنوان اعضای مشارکت پیمانکاری و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به نمایندگی از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در بهمن ۱۴۰۳ امضا شد.
وی با بیان اینکه پس از امضای تفاهمنامه مراحل تنظیم قرارداد و دریافت مجوزهای اجرایی نیز تکمیل شد، گفت: هماکنون تمامی اسناد قانونی و فنی برای آغاز اجرای طرح آماده است.
سامانههای پایش با بالاترین امنیت سایبری ایجاد میشود
مجری طرح پایش لحظهای زنجیره تأمین و توزیع فرآوردههای نفتی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران درباره امنیت شبکه سامانههای جدید افزود: مراقبتهای امنیتی در دو حوزه سختافزاری و نرمافزاری انجام میشود. حسگرهای هوشمند برای نصب روی تانکرهای حمل فرآوردههای نفتی در نظر گرفته شدهاند و مراحل دریافت گواهینامه از سازمان پدافند غیرعامل نیز در حال طی شدن است.
معارفی ادامه داد: با اجرای این طرح، نظارت هوشمند بر زنجیره تأمین فرآوردههای نفتی بهبود مییابد و امکان کنترل دقیقتر و جلوگیری از تخلفات در این زمینه فراهم میشود.
وی، خاطرنشان کرد: سامانههای پایش معمولاً تحت نظارت سازمان پدافند غیرعامل فعالیت میکنند و گواهینامههای لازم را برای تأمین امنیت برنامهنویسی، بسترهای انتقال داده و زیرساختهای ارتباطی دریافت میکنند. شبکه انتقال اطلاعات نیز بهطور کامل از اینترنت جهانی جدا بوده و در بسترهای اختصاصی شبکه ملی یا شبکههای شرکتی اجرا میشود.
معارفی با تأکید بر اینکه لایههای امنیتی کمک میکنند تا تهدیدات سایبری به حداقل برسد و هرگونه عملیات خرابکارانه با موفقیت مسدود شود، گفت: ما همه مجوزهای مربوط به امنیت اطلاعات را دنبال میکنیم و سامانههای پایش با بالاترین امنیت سایبری ایجاد میشوند.
ناامیدی سودجویان از ادامه اقدامهای غیرقانونی
مجری طرح پایش لحظهای زنجیره تأمین و توزیع فرآوردههای نفتی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران درباره تأمین اعتبارات لازم برای اجرای پروژه ادامه داد: منابع مالی مورد نیاز در ماده قانونی مربوط مشخص و درخواست تخصیص اعتبارات انجام شده است. مجوزهای مهم در مراحل پایانی صدور قرار دارند و به محض دریافت، کار اجرایی بهطور رسمی آغاز میشود.
وی درباره روند طراحی مهندسی و هماهنگیهای انجام شدهافزود: فعالیتهای مقدماتی از قبل آغاز شدهاند تا در زمان اجرای رسمی پروژه صرفهجویی شود. طراحی سیستمهای میترینگ، ایجاد سامانههای پایش تانکرهای جادهپیما و سایر بخشهای کلیدی بهصورت موازی در حال اجرا هستند.
همکاری نهادهای دولتی و نظارتی در اجرای پروژه
معارفی در باره همکاری نزدیک نهادهای دولتی و نظارتی خاطرنشان کرد : دفتر ریاست جمهوری، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نیروی انتظامی، وزارت نیرو و سایر دستگاههای اجرایی در این پروژه نقش فعال دارند و اطلاعات بهصورت مستمر میان این نهادها مبادله میشود.
وی بر اهمیت همکاری میان وزارتخانهها و ارگانهای مختلف در اجرای این طرح تأکید کرد و گفت: زنجیره تولید، انتقال و توزیع فرآوردههای نفتی در حوزه پالایش و پخش مدیریت میشود، اما در بخش مصرف، وزارتخانههای دیگری نیز نقش دارند. این پروژه نیازمند هماهنگی گسترده میان دستگاههای اجرایی است و ستاد مربوطه وظیفه تنظیم این هماهنگیها را بهعهده دارد.